• Afdrukken

Activiteit: Debat: Sociaal-Ecologische Transitie

Debat: Sociaal-Ecologische Transitie

04 December 19:30

04 December 22:00

Auditorium 2, Franz Cumont, Blandijn

De Jongsocialisten en de Jong Groenen aan de UGent organiseren samen het debat rond de onvermijdbare en komende sociaal-ecologische transitie.

Dit jaar stond de klimaatcrisis meermaals in de spotlights. Van de klimaatspijbelaars tot Extinction Rebellion, van Greta Thunberg tot Donald J. Trump. Het valt op: de weerstand tegen de klimaatpolitiek neemt toe, maar ook het verzet tegen de stilstand begint te radicaliseren. Is het dan echt enkel een verhaal waarbij een elite het voordeel zal hebben? Of kan de transitie naar een ecologische samenleving ook in het voordeel zijn van de meesten onder ons? En is die transitie naar een ecologisch model wel betaalbaar?

We nodigden verschillende experten en politici uit die rond klimaat en de sociaal-ecologische transitie aan het werk zijn om deze en andere vragen te ondergaan.

Met enige trots kondigen we Tine Hens (historica, MO*-journaliste, auteur van "het Klein Verzet") aan als moderator van het debat. Daarnaast verwelkomen we in het panel:

• Sacha Dierckx: wetenschappelijk medewerker bij Denktank Minerva en auteur van "Klimaat en sociale rechtvaardigheid". Een uitgave waarin hij stelt dat een economische, maar sociale transformatie noodzakelijk is om de klimaatdoelstellingen te halen. • Tine Heyse: Gentse schepen voor Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid (Groen) en mede-oprichtster van Greenpeace Belgium. • Johan Albrecht: professor milieu- en energie-economie aan de Universiteit Gent. Senior fellow bij het Itinera Institute en publiceerde al meerdere artikels over de energietransitie in ons land. Mede-auteur van het boek "Een plan voor het land" waarin hij schreef over de toekomst van het Belgisch energiebeleid. • Anja Vanrobaeys: Kamerlid voor sp.a en vakbondsafgevaardigde voor het ACOD. In de Kamer is Anja bezig rond sociale zaken, werk en pensioenen. Ze zet zich daarnaast hard in als Klimaatkameraad voor een rechtvaardige transitie.

Na afloop van het debat trakteren Jong Groen StuGent en Jongsocialisten StuGent in de Vooruit op een fris drankje!