• Afdrukken

Activiteit: Waarom feministen de wereld gaan redden - Anja Meulenbelt

Waarom feministen de wereld gaan redden - Anja Meulenbelt

04 December 20:00

04 December 22:00

Filmzaal - campus Aula

Wat kan het feministen schelen dat de klimaatambities niet ambitieus genoeg zijn? Waarom zouden mensen die een herverdeling van de rijkdom willen, malen over het racistische discours van groepen zoals Schild en Vrienden? En wat dan met de cultuursector die wordt aangevallen en de vermarkting van de zorg?

De overtuiging dat er onrechtvaardigheid is in de samenleving en de wil om de wereld te veranderen, twee zaken die heel wat strijdbewegingen met elkaar gemeen hebben. Maar de verbondenheid gaat verder: een strijd voor verandering in de samenleving staat nooit alleen. Wij geloven dat feministen de wereld zullen redden, maar alleen als ze kant kiezen in elke sociale strijd.

In haar nieuwste boek, Brood en Rozen, vertrekt Anja Meulenbelt van volgende stelling: we kunnen niet kiezen tussen radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid. Wie denkt te kunnen kiezen tussen de belangen van minderheden en klassenstrijd, vergist zich. Geen klassenstrijd zonder aandacht voor racisme en feminisme, maar ook geen strijd voor minderheden zonder verzet tegen het kapitalisme.

Comac gaat met Anja Meulenbelt in gesprek over de toekomst van het feminisme, maar ook over de klimaatstrijd en hoe we de anti-racistische strijd kunnen versterken. Anja Meulenbelt is zonder twijfel de belangrijkste feminist van de lage landen. Haar boeken 'De schaamte voorbij' en 'Feminisme en socialisme' maakten in de jaren 1970 ophef in Nederland, Vlaanderen en ver daarbuiten. Haar boeken werden in vele talen vertaald. Meulenbelt heeft ook een lang parcours als activist achter de rug, van trainingen voor vrouwen in ex-Joegoslaviƫ tot vrijwilligerswerk in Gaza.

Afspraak op woensdag 4 december om 20 uur in Auditorium Filmzaal van Campus Aula.