• Afdrukken

Activiteit: Talk: Fysica, AI & nieuwe materialen

Talk: Fysica, AI & nieuwe materialen

17 March 19:30

17 March 21:00

S9 - Auditorium A0, Campus Sterre

De vooruitgang van technologie gaat keer op keer gepaard met de ontdekking van nieuwe materialen. Zo was de verbetering van staal essentieel voor de industriële revolutie en zouden we zonder halfgeleiders nu geen smartphones gebruiken. Vandaag de dag is het niet anders. De materiaalindustrie belooft ons o.a. efficiëntere zonnecellen en betere batterijen, maar ook exotische technologiën zoals supergeleiders en thermoëlektrica.

Een nieuw materiaal vinden is echter niet gemakkelijk. Er zijn oneindig veel mogelijke materialen, maar slechts enkele zijn interessant. Ervaring en intuitie kan helpen de juiste materialen uit te kiezen, maar schiet dikwijls tekort wanneer de fysica die schuilt achter de eigenschappen van het materiaal te complex wordt.

Om dit op te lossen doen we beroep op artificiële intelligentie (AI). Moderne AI kan complexe relaties leren uit grote hoeveelheden data. Tegelijkertijd kunnen we met kwantummechanische simulaties het bestaan en de eigenschappen van grote hoeveelheden materialen voorspellen. Door te leren van deze simulaties kan de AI een nieuw soort ‘fysische intuitie’ ontwikkelen. Zo wordt het mogelijk om interessante materialen te vinden duizenden keren sneller dan enig experiment of simulatie.

Deze talk wordt gegeven door dr. ir. Michael Sluydts. Aan het Centrum van Moleculaire Modellering aan de UGent ontwikkelt hij nieuwe materialen voor energietoepassingen in samenwerking met Umicore. Tevens stimuleert hij het gebruik van wetenschappelijke AI in de industrie via zijn bedrijf ePotentia.