Roddelpagina :  Forum The fastest message board... ever.
De plaats om alle roddels, nieuwtjes en meer achter te laten en te delen met de mensheid 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Woensdag 13 december : Astrid Manillen Toernooi
Posted by: Cultuur (---.ugent.be)
Date: November 30, 2006 06:01PM

Wat ?
Manillen is een kaartspel voor 4 spelers, je speelt in teams van 2 personen.
De exacte regels hangen beneden uit zodat iedereen de kans heeft daar al mee kennis te maken.

Uiteraard zorgen wij voor drank aan democratische prijzen.

Hoe? Schrijf je in samen met een vriend(in) om samen een manillen-team te vormen op de lijst beneden of op K236 of K435.

Wanneer? Woensdag 13 december, om 20u00 @ resto Astrid

Prijs? Meedoen is volledig gratis, de enige prijzen die er zullen zijn, zullen die van de avond zelf zijn ;-)

Lijst voor in te schrijven zal vanaf morgenvroeg uithangen.

Re: Woensdag 13 december : Astrid Manillen Toernooi
Posted by: Cultuur (---.ugent.be)
Date: December 06, 2006 03:36PM

Offici?le regels Astrid ? Manillen Toernooi !

1)Basis
Er wordt gespeeld met de kaarten hoger of gelijk aan 7 (en de aas). Dit zijn 32 (4*8) kaarten.

De meest gangbare vorm van dit spel wordt gespeeld in 2 teams van 2 mensen elk. Iemand begint te delen. Hij schudt de kaarten. Degene die rechts van hem zit neemt af. Dit betekent dat hij/zij een deel van het stapeltje ervan af neemt (minimum 3 kaarten). De deler legt het overblijvende stapeltje dan op het pas afgenomen stapeltje. Dit wordt gedaan om valsspelen te vermijden: als de tegenpartij vermoedt dat de deler valsspeelde, kan ze 3 kaarten afnemen, waardoor de kaarten dan goed zitten voor hen. Hij kan ook kloppen op het stapeltje. Dit betekent: "Ik wil niet afpakken, de kaarten liggen goed." Daarna wordt er gedeeld. Er wordt 3 - 2 - 3 gedeeld, iedereen krijgt dus 8 kaarten.

De deler kiest de troef. Zijn teamgenoot bekijkt zijn kaarten niet tot er troef is gekozen. Dit is het soort kaarten (klaver, harten, koeken of schoppen) waarmee gekocht kan worden. Stel dat hier koekens als troef wordt gekozen. Daarna begint de persoon die links van hem zit. (Er wordt dus gespeeld in de richting van de klok). De volgorde van de kaarten is Manille (10) - Aas - Heer - Dame - Boer - Negen - Acht - Zeven. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te halen met je team. De puntentelling: Manille: 5 - Aas: 4 - Heer: 3 - Dame: 2 - Boer: 1 - Negen/acht/zeven: 0. Er wordt dus eerst een kaart gesmeten. Stel dat persoon A met een klaver-aas uitkomt.

Persoon B moet proberen om de slag naar zich toe te halen. Hij moet proberen om deze slag te halen, zodat de punten voor hem worden. Hij moet echter ook volgen. Als hij kaarten van dezelfde soort heeft als waarmee is uitgekomen, dan moet hij die smijten. Persoon B heeft een klaver-negen en een klaver-dame. Hij denkt dat persoon D, zijn teamgenoot, de slag zal kunnen halen (de hoogste kaart zal smijten) en smijt dus klaver-dame. Dit heet vetten, zorgen dat een slag meer waard wordt. Persoon C moet proberen om de slag naar zich toe te halen. Hij heeft geen klaver. Daardoor kan hij kopen. Als je een troef smijt, dan koop je een slag. Persoon C smijt koeken-negen. De slag is weer voor team A-C.

Persoon D moet de slag naar zich toe halen. Hij heeft geen klavers meer. Hij kan dus ook kopen. Persoon D heeft koeken-acht en koeken-heer. Hij mag niet onderkopen (een troef smijten als je de slag niet naar je toehaalt). Hij smijt dus een koeken-heer. Daardoor wordt de slag voor team B-D. Team B-D heeft zo al klaver-aas + klaver-dame + koeken-negen + koeken-heer = 9 punten.

Nu mag persoon D uitkomen, hij heeft immers de winnende kaart gespeeld. Zo wordt het spel doorgespeeld tot alle kaarten gespeeld zijn.

Nu worden de punten geteld. Stel dat team A-C 24 punten heeft en team B-D 36 (som is altijd zestig). Dan krijgt team B-D voor dit partijtje 6 punten (36 - 6).

In de praktijk weten de spelers meestal welk team verloren is. Dan telt alleen het verliezende team. Het winnende team kan altijd hun eigen punten tellen ter controle.

Hoeveel punten er gehaalt moeten worden om te winnen zal de avond zelf bepaald worden.

Re: Woensdag 13 december : Astrid Manillen Toernooi
Posted by: Cultuur (---.ugent.be)
Date: December 06, 2006 03:36PM

2)Vuistregels:?? Kleur volgen is verplicht, enkel als je niet kan volgen mag je kopen

?? Als de slag niet aan jouw team ligt moet je proberen de slag naar jouw toe te halen als je kan, maw als je niet kan volgen en de slag ligt niet aan jouw team is kopen verplicht(als je kan natuurlijk).

?? Bij het troef maken, kan de deler ook zeggen "Muil". Dit betekent dat er geen troef is! De punten tellen dubbel.

?? Als de deler een troef maakt, en persoon B of persoon D (het andere team) denkt de ronde te winnen, kan ze kloppen. Hierdoor tellen de punten dubbel. De tegenpartij kan dan tegenkloppen. Dan tellen de punten vierdubbel.

?? Als de eindstand 30 - 30 is, dan tellen de punten voor de volgende ronde dubbel! Dit werkt echter niet cumulatief, ie. er kan niet hoger dan vierdubbel gegaan worden.

?? Tijdens het spel mag er uiteraard niet gecommuniceerd worden met je team(of toch niets dat te maken heeft met het spel), dit zal als valsspelen worden beschouwt.


3) Strafpunten:

?? Een fout in het spelverloop, zoals valsspelen, of je kaarten bekijken als je teamgenoot nog geen troef heeft gemaakt, levert een boete van 10 punten op. Indien het valspelen van een te erge mate zou zijn kan het team uit het toernooi gezet worden.

Uiteraard zal er een neutrale scheidsrechter aanwezig zijn om te oordelen bij betwistingen van spelregels.

Re: Woensdag 13 december : Astrid Manillen Toernooi
Posted by: Joni (---.access.telenet.be)
Date: December 10, 2006 04:58PM

Btw mensen die een kaartspel hebben zijn uitgenodigd dit mee te brengen zodat we zeker zijn dat er voldoende zijn ;-)This forum is currently read only. This is a temporary situation. Please check back later.
This forum powered by Phorum.