Zomer

De examens komen in het zicht, gevolgd door de vakantie. De moestuin neemt echter geen vakantie, integendeel, de groei neemt enkel toe, en daarmee ook de oogst :) We zijn nog op zoek naar enthousiastelingen die in de zomer mee willen helpen om de moestuin te onderhouden. Stuur een mailtje naar stujardin@gmail.com of kom gewoon af naar één van de moestuinmomenten (die vind je hier terug). Alle hulp is welkom!

 

De activiteiten van Stujardin

Hoera! Het tweede semester is weer van start gegaan, dat betekent weer een heleboel nieuwe groeiavonden :) Hier een overzichtje van de activiteiten die dit semester op til staan: 

 

 

  • Groeiavond 1 : Paddenstoelen kweken op 13/03/2018

  • Groeiavond 2 : Kookworkshop lente op 26/03/2018

  • Groeiavond 3 : Pesticidevrije tuin op 02/05/2018

  

 

 

Vanaf begin maart is iedereen ook weer welkom in de parmanente moestuin aan de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen. Daar komen we wekelijks samen om gezellig in de aarde te ploeteren. Het vaste werkmoment zal dus doorgaan op maandag van 17u tot 19u. Ook in de moestuin aan de Sterre begint een nieuw seizoen.

 

  

              collage moestuin

 

Groeiavond 3: Insecten eten

In groeiavond 2 hebben we naar alternatieven voor massa vleesproductie gekeken. In groeiavond 3 gaan we hierop verder. Nu willen we eens een blik werpen op het consumeren van insecten als proteïnebron. Is dit het voedsel van de toekomst? Er zullen proevertjes zijn!

Groeiavond 1: Vergeten groenten

"Welke gekke groente is dat nu?" Na vanavond kan je zelf het antwoord bieden op deze vraag :) Deze avond kom je meer te weten over lang vergeten groenten, van waar ze komen en of ze terecht vergeten zijn. We halen de groenten van dit seizoen uit grootmoeders kast en nemen ze onder de loep. Kan jij de groeten herkennen op smaak?
Iedereen is welkom om te komen proeven van wat deze groentjes te bieden hebben en zijn kennis van groenten uit te breiden :)
 

StuJardin is weer klaar voor een nieuw academiejaar!

Het vorige academiejaar was één groot feest. Groeiavonden rond tuinieren op kot, insectenhotels, composteren, eetbare kruiden in de stad,… maakten het StuJardinjaar enorm boeiend. Ook was het een topjaar voor de moestuin. Niet alleen werd er weer veel gezaaid en geoogst, maar er werd ook een regenton en een wormenbak geplaatst. Zo kunnen we de groenten en het fruit in de moestuin efficiënt en gemakkelijk water geven en zetten de wormen het groenafval om in compost dat we dan weer opnieuw kunnen gebruiken om de bodem van de moestuin te verrijken.

             

Kruidenwandeling

Datum: 
woe, 07/05/2014 - 19:00

 

                  

 

Omdat de vorige editie zo’n success was, organiseren we op woensdag 7 mei opnieuw een kruidenwandeling.

We spreken om 19u af aan de fietskeuken en vertrekken van daaruit naar het Groenvalleipark om er samen eetbare kruiden te ontdekken.
Na de wandeling gaan we in de fietskeuken koken en experimenteren met kruiden.

Inschrijven kan door te mailen naar lise.neefs@hotmail.com

Waar? Fietskeuken, Meibloemstraat 14, Gent
Waneer? Woensdag 7 mei om 19u (gelieve stipt aanwezig te zijn)
Prijs? Vrije bijdrage
Inschrijven? Mail naar lise.neefs@hotmail.com

 

 

Donderdag 15 mei : Picknick-AV + Stamgroepverkiezingen

                    picknick

 

Om het prachtig StuJardin-jaar af te sluiten, houden we nog voor de laatste keer een Algemene Vergadering. Deze keer doen we dat niet tussen de vier muren van het JNM-lokaal, maar al picknickend op het zonnige grasveld bij de moestuin.

Wat staat er op de agenda?
- evaluatie afgelopen jaar
- bespreken (en verkiezen) functies volgend academiejaar (zie onder)
- brainstorm nieuwe ideeën voor activiteiten, nieuwe concepten,…

Heb je zin in een gezellige picknick? Heb je interesse in een functie binnen de Stamgroep? Wil je graag mee nadenken over volgend jaar? Kom dan op donderdag 15 mei om 18u30 naar de moestuin!

Wat neem je mee? Iets lekkers om te eten, een bordje, bekertje en bestek.

 

Tot dan!

 

COMPOST(L)EREN

Datum: 
din, 29/04/2014 - 19:00

 

GFT maakt bijna de helft van het huisvuil uit en al dat afval moet gestort of verbrand worden. Groente-, fruit- en tuinafval kan echter makkelijk verwerkt worden tot compost en zo worden gerecycleerd/gehervaloriseerd.

Een kot lijkt misschien niet meteen de plaats bij uitstek voor een composthoop, toch is het niet onoverkomelijk om groenafval (zelfs op kot) op een duurzame manier weg te werken.

Op deze groeiavond leer je alles over het wat en hoe van composteren zowel op kleine als op grote schaal.

Waar? Agora, Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen
Wanneer? dinsdag 29/04 om 19u
Prijs? Gratis

 

 

Lentefeest op 25/03

Datum: 
din, 25/03/2014 - 18:00

 

De warme stralen van de zon hebben de moestuin van StuJardin bereikt. Tijd voor een Lentefeest, dachten wij!

Het festijn zal doorgaan op 25 maart en iedereen is welkom om 18u voor een gezellige picknick! Het bandje Wunderbaum zal tijdens zonsondergang zorgen voor muzikaal vertier. Doorlopend worden jullie uitgedaagd om jullie moestuinkennis te testen. Wie ontpopt zicht tot de groene vinger van de avond? Een leuke prijs valt hier mee te winnen! Verder kan je ook nog ideetjes opdoen over hoe je kan tuinieren op kot.

Voor de picknick zou het leuk zijn moest iedereen iets meebrengen. Haal die kookkunsten dus uit de kast. Creatievelingen onder ons mogen de fantasie uiteraard de vrije loop laten en omdat we stiekem wel een beetje van competitie houden, krijgt het creatiefste gerecht ook een prijs!

Zin om StuJardin te leren kennen? Kom dan zeker naar het Lentefeest!

Wanneer? Dinsdag 25 maart om 18u
Waar? Moestuin, Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen
Wat mee te brengen? Gerechtje voor de picknick
Prijs? gratis

Insectenavond

Datum: 
maa, 10/03/2014 - 17:30

 

Wanneer? maandag 10 maart vanaf 17.30u

 

Waar? Agora, Faculteit Bio-Ingenieurs Wetenschappen

 

Prijs? GRATIS

 

Wat nog mee te nemen? Touw, takjes, balkjes, petflessen, schaar en evt. een hamer

 

 

De laatste jaren is er een sterke afname van het aantal bijen-en hommelpopulaties. Daarom is het van belang om deze insecten voldoende locaties aan te bieden waar zij kunnen overwinteren, schuilen en voortplanten. Dit met het oog op het behoud van een gezonde diversiteit.

Het doel van insectenkasten is niet het huizen van grote populaties bijen, maar de nadruk ligt hierbij vooral op een divers gamma aan solitaire (en ongevaarlijke) bijen, oorwormen, lieveheersbeestjes, vlinders, … . Deze kasten kunnen gemakkelijk gemaakt worden met herbruikbaar/gevonden materiaal (takken, houtblokken, stro, bakstenen …).

Deze tweede groeiavond heeft dan ook als doel om op een leuke en eenvoudige manier aan te tonen welke positieve effecten insecten op milieu en landbouw hebben. Verder wordt ook gedemonstreerd hoe wij, als mens, de insecten een kleine duw in de rug kunnen geven.