VVN homepage

Nieuws

Are we living on a nuclear reactor?

Woensdag 16 maart 2016, 10u55

It has been suggested that a nuclear geo-reactor lives at the centre of the Earth, based on various phenomena. More recently the Dutch group conducted by de Meijer (2010) suggests an equatorial geo-reactor at the level of the Core-Mantel Boundary. This system would have exploded during proto-earth period generating the Moon.

The purpose of the seminary is to review the geo-reactor concepts and derive what can be scientifically derived from geo-physical and chemical features so far observed.

Lees meer...

De Einstein lezingen

Vrijdag 19 februari 2016, 18u16

Kort na de publicatie van de speciale relativiteitstheorie in 1902 begon Einstein na te denken over hoe gravitatie in zijn nieuwe relativistische theorie kon ingepast worden. Reeds in 1907 werkte hij aan een gedachten-experiment rond een waarnemer in vrije val. Dit leidde hem uiteindelijk naar zijn algemene relativiteitstheorie. In november 1915 publiceerde hij drie korte mededelingen over aspecten van de algemene relativiteitstheorie in de “Sitzungsberichte der Königlich Preussische Akademie der Wissenschaften (Berlin)”. In 1916 verscheen het eerste echt samenvattend artikel over de relativiteitstheorie in het tijdschrift “Annalen der Physik” 1916. Het jaar 2016 kan dus gerust als herdenking voor 100 jaar algemene relativiteitstheorie van Einstein gezien worden. Om deze herdenking te vieren organiseren we een vijftal lezingen in verband met de relativiteitstheorie. Dit artikel verstuurde hij naar het tijdschrift op 20 maart.

Hier kan u zich inschrijven voor één of meerdere lezingen:
UGent - eventman

Sterren schitteren voor iedereen

Donderdag 27 augustus 2015, 16u43

Het project 'sterren schitteren voor iedereen' is opgericht om ook het thema sterrenkunde voor kinderen en jongeren met een beperking toegankelijk te maken.

Op vrijdagavond 11 september zal Jean-Pierre Grootaerd zijn project toelichten voor alle belanghebbenden: sterrenkundeclubs, volkssterrenwachten, maar ook de scholen voor bijzonder onderwijs en andere doelgroepen!

Lees meer...

VVS Zomerschool

Zondag 17 mei 2015, 14u03bijlage downloaden

Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Meer informatie vind je op de VVS website

Vlaamse Sterrenkunde Olympiade

Zaterdag 9 mei 2015, 13u54bijlage downloaden

Beste geïnteresseerden,

Op zaterdag 2 mei vond de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade plaats. In bijlage vindt u hierover een persmededeling, aangevuld met informatie over de zomerschool sterrenkunde eind augustus.

Lees meer...

Meetup@ARCNL

Vrijdag 24 april 2015, 09u32bijlage downloaden

Op maandag 18 mei opent het ARCNL hun deuren voor studenten op zoek naar masterstages en doctoraatsposities. ARCNL biedt uitdagende onderzoeksposities aan waar fundamentele wetenschap en de toepassing ervan samenkomen. ARCNL wetenschappers zijn ervaren begeleiders, die paraat staan om hun enthousiasme te delen en de educationele doeleinden te waarborgen.

Meer informatie kan je vinden op http://www.arcnl.nl/meetup en in de flyer in bijlage.

presentatie ontmoetingsavond met werkende fysici

Zondag 5 april 2015, 13u47

Beste studenten,

Naar aanleiding van de ontmoetingsavond met werkende fysici voorbije woensdag, waren er een aantal studenten die vroegen of de presentatie online kon gezet worden. Omwille van privacyredenen en auteursrechten zullen we de presentatie niet online plaatsen, maar iedereen die deze graag wil hebben, kan hiervoor een mailtje sturen naar vvn@student.ugent.be.

Lees meer...

SCK-academie

Zaterdag 14 februari 2015, 17u17

Beste studenten,

Het SCK (Studiecentrum voor Kernenergie) biedt heel wat interessante mogelijkheden voor stages, thesissen en zelfs doctoraten!
Meer info is te vinden op de SCK website.

Lees meer...

VVN Reis

Woensdag 3 december 2014, 22u23

Hallo geïnteresseerde reiziger!

Heb je zin om de komende paasvakantie samen met ons op reis te gaan? Of gewoon om verschillende wetenschappelijke instituten te bezoeken zonder daarvoor een vreemde taal te hoeven spreken? Dan is de komende VVN-reis echt wat voor jou!

Lees meer...

Live-event komeetlanding

Maandag 10 november 2014, 14u35

Op woensdag 12 november landt Philae, onderdeel van ruimtesonde Rosetta, op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Naar aangelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis organiseert ESERO samen met de UGent, Lieven Scheire en Stijn Meuris een live-event in De Sterre, gebouw S9.

Meer informatie op nerdland.be.

sfeerfoto

Sponsors

  • SCK•CEN
  • UGent
  • Beisbroek vzw
  • VDK Spaarbank

Bestuur

Aanmelden